Tannkjøttbetennelse2 min read
Dette er en betennelse i tannkjøttet (gingivitt) og i tannfestet rundt tennene (periodontitt). En annen betegnelse på periodontitt er tannløsningssykdom.
Hva er tannkjøttbetennelse?
Tannkjøttbetennelse er en forholdsvis vanlig tilstand som gir lite symptomer i tidlig fase. Dårlig ånde og lettblødende tannkjøtt er de første symptomene.
Gingivitt er en mild form for tannkjøttsykdom som går tilbake med god tannhygiene. Periodontitt innebærer en betennelse som går dypere ned i vevet og som medfører tap av støttevev og beinvev rundt tennene. Ved periodontitt dannes det lommer i bløtvevet eller dype sprekker mellom tannkjøttet og tannroten. Alvorlig periodontitt kan gjøre at tennene løsner, gir i noen tilfeller smerte og ubehag, hemmer tygging og fører eventuelt til tap av tenner.
Hovedårsaken er vanligvis matrester som blir liggende på tennene langs tannkjøttskanten. Dette legger grunnlaget for dannelse av belegg og tannstein som gir god grobunn for bakterier. Bakteriene fører til betennelse i området (gingivitt) og kan også gi hull i tennene (tannråte).
Betennelse i vevet nærmest tannen (periodontitt) starter med betennelse i tannkjøttet (gingivitt) som utvikler seg i dybden. Tilstanden vil over tid ødelegge tannfestet og den tilstøtende delen av kjevebeinet. Symptomene er oftest få, men over tid løsner tannen.
Risikofaktorer er dårlig tannhygiene, tørr munn, hyppige sukkerholdige måltider og røyking. Personer med diabetes har økt forekomst av tannkjøttbetennelse.
Diagnosen
Diagnosen stilles ved at legen eller tannlegen undersøker munnhulen og påviser betennelsesforandringer, eventuelt at tenner er løse. Røntgenbilder av tenner og kjevebein vil kunne bekrefte diagnosen.
Behandling
Hensikten med behandlingen er å bli kvitt betennelsen samt å hindre at det danner seg nytt belegg på tennene.
Viktige tiltak mot gingivitt er god munnhygiene med bruk av tannbørste, tanntråd, tannstikker eller spesielle børster. En elektrisk tannbørste som er roterende og oscillerende, reduserer forekomsten av plakk og tannkjøttsbetennelse noe mer effektivt enn en vanlig tannbørste. Hvis plakk og tannsten blir fjernet, går betennelsen tilbake. Skyll munnen ofte. Kutt ut røyken! Ikke-røykere ser ut til å klare seg bedre etter behandling enn røykere. Eksrøykere og ikke-røykere ser ut til å ha omtrent samme gode effekt av behandlingen.
Ved mer uttalte forandringer er tannlegebehandling nødvendig. Tannlegen foretar grundig tannrensing og skjærer ev. bort betent vev.
Antibiotikabehandling kan i noen tilfeller være aktuelt ved manglende bedring etter egenbehandling, men er for de fleste unødvendig.
Prognose
Det er viktig at tilstanden behandles tidligst mulig for å unngå langtidskomplikasjoner med tannskader og eventuelt tanntap. Med riktig behandling og bedring i tannhygienen har sykdommen god prognose. Periodontitt er den hyppigste årsaken til tap av tenner etter 40 års alder.
Denne artikkelen er skrevet av Norges Helse Institutt, og basert på det profesjonelle dokumentet “Tannkjøttbetennelse“.